Henri Aitakari Mahdollisen maailman suuntaviivoja

Nykypolitiikalle on parempia vaihtoehtoja kuin populismi

Itsenäisyyspuolue saatiin takaisin puoluerekisteriin parahiksi ennen kevään kuntavaaleja. Niihin lähdetään tekemään paikallisia onnistumisia sekä saattamaan puoluetta ja sen päämääriä tutuiksi seuraavia eduskuntavaaleja varten. Sipilän hallituksen aikana ei voi olla ihan varma, milloin ne pidetään.

Itsenäisyyspuolueella on 12-kohtainen kuntavaaliohjelma, jonka aiheita ovat mm. lähidemokratia, sote-palvelut, sivistyspalvelut, asuntotuotanto, lähiruoka ja uusiutuva energia. Koko ohjelman, kuten muidenkin IPU:n ohjelmien, teemoina ovat inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus sekä tasapaino ihmisen toimien ja luonnon välillä.

Maailmalla, myös Suomessa ja sen kunnissa, viime aikojen keskustelua on hallinnut puhe populismista. Sekä Brexit että Trump on esitetty populistisina, vaikka siinä kyllä sekoitetaan puurot ja vellit. Populismista puhuttaessa vähemmälle huomiolle on jäänyt, mistä se kumpuaa ja olisiko muita vaihtoehtoja.

Länsimaissa on käynnissä ennen näkemätön varallisuuden keskittyminen. Amerikassa lankoja pitelee käsissään muutama vaikutusvaltainen ja rikas suku, Euroopassa varallisuuden keskittymisen ovat EU:n suosiollisella avustuksella toteuttaneet suurpankit ja –sijoittajat sekä muut keplottelijat, jotka elävät toisten rahoista. Ei ole ihme, että britit haluavat eroon unionista ja sitä hyödyntävistä verenimijöistä. Ei tavallinen britti ole EU:sta millään tavalla hyötynyt. Media esittää Brexitin populistisena toimena, vaikka Brexit on EU-historian toistaiseksi järkevin teko, megalomaanisen ja kuolleena syntyneen projektin lopun alkua. EU-ero ei enää ole edes puheissa mahdotonta. Se on Brexitin tärkein viesti.

Amerikkalaiset olivat vaikeassa tilanteessa valitessaan presidenttiä. Donald Trumpin valinnasta voi syyttää yksinomaan demokraatteja, jotka valitsivat ehdokkaakseen harvainvaltaa puolustavan sotahullun, Hillary Clintonin. Sellaista vaihtoehtoa amerikkalaiset eivät sulattaneet, vaikka toisena vaihtoehtona oli Trump, joka ei älykkyydellään loista. Mutta Trumpilla oli tarjota amerikkalaisille edes jotain, jonka he kokivat itselleen tärkeäksi, oli se sitten pelkkää populismia tai ei. Jos demokraatit olisivat valinneet Sandersin, hän olisi nyt presidentti. Siitä ei ole epäilystäkään.

Nykyään länsimaissa yhä useammat ihmiset kärsivät köyhyydestä, työttömyydestä, osattomuudesta ja turvattomuudesta. He eivät silti ole tyhmiä. He eivät äänestä enää niitä samoja puolueita ja samoja ehdokkaita, joita on äänestetty viimeiset kolmekymmentä vuotta tai kauemmin. He näkevät vallan ja varallisuuden keskittymisen. He eivät ole sokeita. He eivät sulata mitä tahansa. Mutta heille pitää olla parempia vaihtoehtoja kuin Donald Trump, parempia vaihtoehtoja kuin EU. He ansaitsevat Sandersin kaltaisen presidentin. He ansaitsevat maan, joka aidosti ajattelee heidän parastaan eikä vain johtajiensa etua.

Vallan ja varallisuuden keskittyminen pitää purkaa. Sitä varten on olemassa poliittisia vaihtoehtoja. Sitä varten oli Brexit-äänestys, sitä varten olisi ollut Sanders. Meillä Suomessa sitä varten on Itsenäisyyspuolue. Tärkeää on muistaa, oli IPU:a tai ei, että edellä mainitut vallan ja varallisuuden keskittymät on joka tapauksessa purettava jossain vaiheessa. Muuten joudumme keskelle ennen näkemättömiä levottomuuksia. Niistä on jo saatu esimakua. Eriarvoisuuden vähentämisestä olen samaa mieltä kuin presidentti Niinistö. Tosin Niinistö aloitti vertaansa vailla olevan kuntien kurjistamisen toimiessaan valtiovarainministerinä ja laittaessaan Suomea eurokuntoon. Kansalaisilla ei ollut niin väliä. Presidenttimme yrittää puheillaan korjata vahinkoja, jotka on omilla toimillaan saanut aikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ottamatta kantaa muuhun kirjoitukseen, paitsi tähän kohtaan: "Nykyään länsimaissa yhä useammat ihmiset kärsivät köyhyydestä, työttömyydestä, osattomuudesta ja turvattomuudesta."

Kuinka toivonkaan, että mahdollisimman harva laittaisi toivoaan mihinkään puolueeseen, vanhaan tai uuteen, näiden ongelmien ratkaisemiseksi, paitsi ehkä turvattomuuden osalta jossain määrin, koska sen ylläpito kuuluu luontevasti valtion perustehtäviin.

Ihminen - työllistä itse itsesi. Turvaa itseesi, älyysi ja ammattitaitoosi, uskoosi, parhaisiin ystäviisi, verkostoosi, kenties omaan kuntaasi, mikseipä valtioon työllistäjänä (valtiolle.fi), mutta älä toivoasi mihinkään puolueisiin laita...

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Puolueita tai valtiota ei olisi ilman ihmisiä, enkä tiedä niille järkevämpääkään tehtävää kuin ottaa ihmisten huolet ja murheet tosissaan ja muuttaa asioita parempaan suuntaan. Se ei tietenkään sulje pois sitä, että ihmisen tulee turvata myös itseensä ja läheisiinsä. Jos vain suinkin pystyy. Mutta hallituksen puheet työllisyystilanteen parantamisesta ovat kyllä populismia puhtaimmillaan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ja oletettavasti - jopa toivottavasti, MINUN mielestäni - myöskään itsenäisyyspuolue ei lähtisi tekemään sitä, mikä ei valtiolle olennaisesti tulisi kuulua. Joten, miksipä sen sitten mainitset.

Väännän vielä rautalangasta, koska tämä asia on minulle niin tärkeä - oikeasti. Jokaisen kansalaisen tulisi ottaa omat TYÖmurheensa aivan tosissaan ITSENSÄ kannettavakseen,jotta valtio hoitaisi MUUT murheet, kuten koulut, terveydenhuollon ja tiet. Näin se vain toimisi, ja mielestäni, VAIN näin se toimisi. Kunhan KAIKKI lopettaisivat työllisyyspopulismin, myös pien- ja kulloisetkin oppsitiopuolueet.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Unohdin mainita erään tärkeän seikan tekstissä. Britannian ero EU:sta ei missään määrin takaa sitä, että maa olisi kykenevä järkevään politiikkaan jatkossa. Mutta nyt siihen on edes mahdollisuus.

Toimituksen poiminnat