Henri Aitakari Mahdollisen maailman suuntaviivoja

Brexit - syy vai seuraus?

Harvoin näkee, edes poliittisessa julkaisussa, niin omituisia lausuntoja kuin Neil Hardwick –haastattelussa Demokraatin verkkolehdessä 13.9.2017. Otsikossa väitettiin suurin kirjaimin: ”Joka kulmassa myydään heroiinia. Se on tosi surkeaa. Ne ihmiset on unohdettu. –Neil Hardwick avautuu Brexitin vaikutuksista synnyinkaupungissaan”

Brexit tuskin on aiheuttanut Britannian huumeongelmaa, kun se ei ole vielä edes astunut voimaan. Syyt maan huumeongelmaan ovat ihan jossain muualla kuin Brexitissä.

Varsinaisessa jutussa Hardwick toteaa: ”Heille valehdellaan, että kaikki on Brysselin syytä. Jos lähdemme pois EU:sta, kaikki muuttuu. Nyt seuraan mielenkiinnolla, miltä heistä tuntuu, kun näin ei käy kuitenkaan.” Käsikirjoittaja Hardwick omaa melkoisia ennustajan kykyjä, tai sitten ei. Hän myös haikailee entisaikojen kaivostoiminnan perään, jolloin kaupunki hänen mukaansa kukoisti. Kaivostoiminnan loppuminenkaan tuskin on Brexitin syy. Kaivos- ja muu teollisuustoiminta on vähentynyt Britanniassa, kuten muuallakin Euroopassa, jossa on tiukat päästövaatimukset ja kalliit työvoimakustannukset. On paljon huolettomampaa siirtää tuotanto niihin maihin, joissa ei ole tiukkoja säädöksiä päästöjen, työehtojen tai palkkojen suhteen. Kehittyneiden maiden ongelmat on näin kätevästi siirretty kehitysmaiden ja kehittyvien talouksien murheeksi. Sitten länsimaiden kelpaa paheksua niiden saastuttavaa teollisuutta.

On ollut katteetonta optimismia odottaa EU:lta apua ongelmiin. EU on epäsolidaarinen ja toimii rikkaimpien maiden ehdoilla. Kreikkaa on virallisesti rahoitettu miljardeilla toisensa perään. Käytännössä miljardit ovat menneet suurille saksalaispankeille. Kreikka sai aikanaan paikkansa unionissa laittomasti, kun sen taloudellinen tilanne esitettiin huomattavasti parempana kuin se todellisuudessa oli. Tämän laittomuuden takana olivat apuun kutsutut ulkomaiset investointipankkiirit. Kreikan esimerkki on äärimmäinen, mutta kuvaa sitä, keiden etua EU ajaa. Siitä ovat hyötyneet pankit, sijoittajat ja keinottelijat. Virtuaalitalous on paisunut moninkertaisesti reaalitaloutta suuremmaksi ja imaissut jo sisuksiinsa suuren osan reaalitaloutta.  EU:n perusta - ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palvelujen vapaa liikkuvuus - on ERT:n eli Euroopan teollisuusjohtajien sanelema vaatimus Lissabonin sopimukseen. Se ei ole sattumaa.

Hardwick toteaa haastattelun lopuksi, että ”eihän Suomi pärjää millään enää ilman EU:ta”. Hän siis tietää senkin. Mitään perusteita ei tarvitse näköjään esittää. Suomi joutuu joka vuosi satoja miljoonia euroja tappiolle EU-maksujen kanssa. Kaikki hankerahoitukset ovat meidän itsemme maksamia, eli todellisuudessa emme saa EU:lta mitään, vaikka niin uskotellaan. Keskivertotyöläisen palkka riitti ennen EU:ta enempään. Nyt on luotu työtätekevien köyhien luokka. Heitä on jo Saksassakin, EU:n mallimaassa, yli kahdeksan miljoonaa. Suomen osalta karua kieltään kertoo palkkojen osuus kansantulosta. Vuonna 1991 palkkojen osuus oli 58,7 %, vuonna 2016 enää 47,6 %. Samalla aikavälillä tuottavuus on kaksinkertaistunut, mutta tehtyjen työtuntien määrä on jopa hieman vähentynyt. Talouskasvu ei siis enää pitkiin aikoihin ole tarkoittanut työllisyystilanteen paranemista. Silti meille jatkuvasti uskotellaan niin. Syy talouskasvun ja työllisyyden positiivisen korrelaation loppumiseen on pääasiassa tuotannon automatisoituminen ja nykyään myös digitalisaatio. Niissä ei ole sinänsä vikaa, mutta työn loppumisen takia ovat loppuneet myös verotulot. Ne pitäisi kerätä tuotantoa verottamalla, mutta näin ei tehdä.

EU:n työttömyyttä lisäävä vaikutus on näkynyt ennen kaikkea julkisen talouden puolella. Valtioilta on kielletty itsenäisen keskuspankin tarjoama selkänoja. Rahoitusta voi saada vain yksityispankeilta, jotka hallitsevat rahaa. EU-Kreikka on jo käynyt lähellä vararikkoa lukuisia kertoja. Tähän markkinavoimat tietysti tähtäävätkin, julkisten talouksien vaikeuksiin, jotta julkisesti tuotetut palvelut voidaan ensin yhtiöittää ja sitten yksityistää. Samaan kuvioon kuuluu valtionomaisuuden ja infran myyminen ulkomaisille sijoittajille rahapulaan vedoten. Jos valtioiden keskuspankit vastaisivat rahan määrästä taloudessa, jos verotus olisi oikeudenmukaista, eikä veronkiertoa harjoitettaisi, ei olisi myöskään mitään julkisen talouden kestävyysvajetta. Ongelma on itse aiheutettu ja itse ratkaistavissa. Britannia on palauttanut ohjat käsiinsä. Olkoon se malliksi muille.

Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Teksti täynnä kovaa asiaa- kuin raikas tuulahdus keskellä ummehtunutta EU-nyökkäilyteatteria. Kiitos jälleen.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Kiitos vain, Timo! Teatteria tuo EU-touhu totta vieköön on.

Käyttäjän roopin2 kuva
Roope Uimonen

Siinäpä tuo,pähkinänkuoressa ilmaistuna.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Täytyy kerrankin kehua Ipun tekstiä. Viimeinen kappale on täyttä asiaa.
On totta että meidän pitäisi päästä jotenkin eroon yksityispankkien ja finassimaailman vallasta. Mutta miten se voisi onnistua?

P-Korean malli olisi ihanneratkaisu, mutta mistä meille löytyisi sellaiseen kykenevä johtaja?

Britannian ero eeuusta ei ratkaise tätä ongelmaa. Maa on edelleen ja entistä syvemmin yksityispankkien ja finanssisektorin vallassa.

Ainoa toivo on että eeuun toiminta vähitellen demokratisoituisi ja muuttuisi parempaan suuntaan.

EU:n hajoaminen palvelisi vain Putinin etua. Hän nielisi hetkessä reuna-alueet fasistisen hallintonsa alaisuuteen.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Eu-hajoaa, Putin ja P-Korea; viimeinen oljenkorsi? Ei pidä antaa peeloille valtaa ;P

Juha Hämäläinen

Raskas lukea tämä vuodatus. Ei sen pituuden takia vaan, koska se on niin totta. Kiitän kuitenkin ja olen vuositolkulla samoja viestejä laittanut näkyviin.

Liian harva kansalainen jaksaa yhtään lukea ja paneutua siihen miten tätä maailmaa pyöritetään. Ja moni ei usko vaikka rautalangasta vääntäisi mallin eteensä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Täyttä asiaa !

Käyttäjän Janerikfinskas kuva
Jan Finskas

Erittäin hyvä kirjoitus, jossa tulee esiin se kuinka asiat jotkut kääntää päälaelleen. Kuten Neil Hardwick tuossa teki. Huumeongelmahan on paremminkin syntynyt juuri EU:n takia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Media vääristelee brexitiä ja nälvii briteille minkä ehtii ja EU tekee kaikkensa että eroaminen liitosta näyttäisi mahdollisimmen vaikealta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"EU:n perusta - ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palvelujen vapaa liikkuvuus"

Tämä perusta on ollut täysin valheellinen koko sen ajan, minkä olemme Eu:ssa olleet. Tullimme iskee hanakasti kiinni rajalla, jos kuskaan rekka-autolastillisen halpaa viinaa, olutta ja tupakkaa. Koska olen jo kerran tuotteet maksanut, ei pitäisi tullilla olla mitään sanomista. Mutta on satavarma, etten saa kuskata sitä himaani, koska EU:n perusta ei toimi kuin joidenkin hörhöjen kuvitelmissa.
Minkäänlaisia tulleja ,eikä veroja pitäisi maksella mistään muussa maassa jo maksetuista tuotteista, joita rajan yli Suomeen tuo.

Meitä kustiin raskaasti silmään, kun ennen kansanäänestystä näitä asioita käsiteltiin. Ei ollut tarkoituskaan ilmeisesti se, että taviskansalaiset pääsisivät mitenkään hyötymään Eu:sta, kaikki mahdolliset haitat olemme kyllä saaneet umpihulluista direktiiveistä lähtien.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Näistä vapauksista vaarallisin ja varmasti toimivin onkin ollut pääomien vapaa liikkuvuus. Se on turvannut rikkaiden aseman ja edesauttanut tuloerojen ja eriarvoisuuden kasvua sekä vaikeuttanut valtioiden selviytymistä.

Käyttäjän NeilHardwick kuva
Neil Hardwick

Henri, olet kääntänyt sanomiseni ylösalaisin. En suinkaan väittänyt että Brexit on tuonut huumeongelman vaan että yleinen rapistuminen, john myös huumeongelma liittyy, houkuttaa ihmisiä äänestämään Brexitin puolesta. Lue juttu uudestaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset