Henri Aitakari Mahdollisen maailman suuntaviivoja

Sipilän hallituksen työllisyyskikkailut

Sipilän hallitusohjelmassa on luvattu nostaa työllisyysprosentti 72:een. Hienoinen ongelma on siinä, ettei todellisessa maailmassa ole tarjolla työpaikkoja.  Niinpä pitää ottaa avuksi työllisyys- ja tilastointikikkailu. Sillä tavalla ei oikeasti työpaikkojen määrä kasva yhtään, mutta asiat saadaan keinotekoisesti näyttämään huomattavasti paremmilta kuin ne oikeasti ovat. Ja sehän on hallituspuolueille pääasia eduskuntavaalien lähestyessä.

Jo kesäkuussa Taloussanomien toimittaja Teemu Muhonen kertoi syitä siihen, miksi Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli huhtikuussa 279 000, kun niitä oikeasti oli lähes kaksinkertainen määrä. Seuraavassa lainaus tuon jutun lopusta:

”Kenties parhaan kuvan työttömyydestä saa laskemalla työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta yhteen te-toimistojen työttömät työnhakijat ja niin sanottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin osallistuneet. Kun tästä niin sanotusta laajasta työttömyydestä vähentää palkkatuella työllistetyt, Suomessa voi katsoa olleen huhtikuun lopussa lähes 410 000 työtöntä. Todellisuudessa luku on vieläkin suurempi, sillä kaikki työelämästä pysyvästi pudonneet työikäiset eivät näy missään työttömyystilastoissa. Evan helmikuussa julkaiseman raportin mukaan pelkästään 24–54-vuotiaita ”kadonneita” miehiä on 50 000. Suomessa voi siis varovasti arvioida olevan lähes puoli miljoonaa työtöntä.”

Tuo ikähaarukka 24-54 ei ole yleisesti käytössä oleva, vaan tavallisesti tilastoissa puhutaan 15-64-vuotiaista, joita siis oletettavasti on vielä enemmän ”kadoksissa”. Tämän lisäksi olen nähnyt sellaisenkin väittämän, että myös työikäisiä ”kadonneita” naisia on noin 50 000.

Entä mikä vaikutus on vuodenvaihteessa voimaan tulevalla työttömien aktiivimallilla? Sehän ei työllistymistä edesauta millään tavalla, vaan tarkoituksena on työttömien nöyryyttäminen, kuten kaikenlaisilla jo aikaisempien hallitusten harjoittamilla työllisyyskikkailuilla.

Oikea kikkailuennätys kuitenkin tehdään, mikäli Saku Timosen blogissaan esiin tuoma ajatus omaishoitajien mahdollisesta kuulumisesta työllistyneiden tilastolukuihin pitää paikkaansa. Aika vaikeasti on muuten selitettävissä, miten vuodessa työllisten määrä on lisääntynyt 84 000:lla, kun työttömien määrä on samana aikana vähentynyt vain 24 000:lla. Niinpä 60 000 ihmistä olisi ilmestynyt kuin taikaiskusta suoraan työllisiksi. Melko epätodennäköistä ilman Timosen esiin tuomaa kikkailumahdollisuutta.

Tilastokeskuksen mukaan tutkintotavoitteisiin opintoihin osallistui v. 2017 marraskuussa 1 280 000 ihmistä. Osa heistä on tietysti työn ohella opiskelevia. Aiheesta olisi kiinnostavaa saada tarkempia tietoja. Paljonko on työn ohella opiskelevia ja paljonko päätoimisesti opiskelevia?

Työllisyystilanne ei ole olennaisesti muuttunut kesäkuusta. Edelleen voidaan pitää todempana noin puolen miljoonan työttömän määrää kuin Tilastokeskuksen marraskuulta ilmoittamaa virallista 188 000 työtöntä. Tärkeää olisi tietää, kuinka moni Tilastokeskuksen 2 426 000 työllisestä on ihan oikeasti palkkatyössä.

 

Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kysypä vielä niiltä teidän puolueen ekonomeilta että lisääkö tuo työttömien kehitys työllisyyttä vai ei. Jos palkansaajakeskusjärjestön ekonomikin oli sitä mieltä että lisää, eikö sitä kannata uskoa?

Toiseksi, voisiko joku vaikka selvittää tuon omaishoitaja-asian eikä levitellä sitä huhua ympäriinsä.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Työttömien määrän väheneminen näkyy tietysti työllisten määrän lisääntymisessä, mutta jos on 24 000 työtöntä vähemmän, miten voi olla 84 000 työllistä enemmän? Sitä ei ihan jokainen ekonomi ymmärräkään, vaan se vaatii hallitustason tietämystä.

Toiseksi, huhua omaishoitajista levitetään juuri niin kauan, kuin joku todistaa sen vääräksi, eli kertoo, mistä putoaa yhtäkkiä 60 000 työllistä lisää.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ihmisiä siirtyy myös ei-työttömyydestä työllisyyteen. Parantunut työmarkkinatilanne on vetänyt esimerkiksi opiskelijat suoraan koulusta töihin ja eläkeläisiäkin on palannut työelämään. Kumpikaan ei vähennä työttömien määrää mitta lisää työllisten määrää.

Toisaalta työttömiä ja jossain määrin myös työllisiä syntyy tyhjästä esimerkiksi maahanmuuton seurauksena.

Omaishoitajakysymyksessä Timosen kaltaisia älyllisesti haasteellisia kavereita ei kiinnosta tse miten asiat on. Muuten hän olisi selvittänyt asiat eikä jauhanut paskaa. Entä itse? Haluatko olla Timosen kaltainen vajukki vai ehkä selvittää tosiasiat?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, mielestäni tilastoja heiluttelevien valtion ja hallituksen edustajien tulisi itse tarjota myös tietoja siitä, mitkä ovat merkittävämmät muutoksen aiheuttaneet tekijät ja selitykset taustalla. Toteamuksesi parantuneen työmarkkinatilanteen opiskelija- ja eläkeläisvaikutuksesta on yhtä lailla epämääräinen eikä kerro vaikutuksen laajuudesta tai merkittävyydestä.

Työllisyysasteen laskennassa on se kummallisuus, että yksi tunti työtä viikossa riittää tekemään ko tilastossa työttömästä työllisen. Eli olemalla edelleen työtön työnhakija, mutta tekemällä jotain tuon verran ollaan yhtäkkiä työllisiä. Mikä sitten tuon vaikutus on esim reaalitaloudessa ja työttömyyden kustannuksissa onkin sitten toinen juttu.

Todellisen ja merkittävän työttömyystilanteen kohenemisen merkkinä työttömien määrä laskettuna työttöminä työnhakijoina on kuvaavampi ja realistisempi kuin työllisyysasteen laskenta nykymuodossaan.

Aktiivimallilla pyritään mielestäni lähinnä pienten keikkatöiden kasvulla saamaan työllisyysasteeseen viimeinen pyrähdys kohti tavoitetta. Mitään väliä ei ole sillä, että todellinen taloudellinen vaikutus ei ole niin merkittävä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Hallitus ei teettänyt noita tilastoja vaan TEM ja tilastokeskus. Olen samaa mieltä siitä että tunnin työn mittaamiseen liittyy omituisia piirteitä. Työllisten määrän kasvu on toki suuri mutta olosuhteisiin nähden uskottava.

Mutta Timonen ei tarjonnut hattuajatukselleen mitään perusteita ja nyt se kiertää netissä jonkinlaisena faktana. Aivan älytöntä.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari Vastaus kommenttiin #7

Timonen ei esittänyt ajatustaan faktana, enkä minäkään. Hyvä, että siitä syntyy keskustelua. Josko hallituksen ja tilastonikkarien taholta saataisiin jokin selitys.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #11

Tuota sanotaan tarkoitushakuisten huhujen levittämiseksi ja kahdella tuolilla istumiseksi. Tosin siinä voi käydä niin, että putoaa tuolien väliin. Ensin kumotaan perättömät vihjailut ja sitten menee vielä uskottavuuskin.

Juhani Vehmaskangas

"Aika vaikeasti on muuten selitettävissä, miten vuodessa työllisten määrä on lisääntynyt 84 000:lla, kun työttömien määrä on samana aikana vähentynyt vain 24 000:lla. Niinpä 60 000 ihmistä olisi ilmestynyt kuin taikaiskusta suoraan työllisiksi. Melko epätodennäköistä ilman Timosen esiin tuomaa kikkailumahdollisuutta."

HÖH

Etkö tiedä?
Työttömistä on poistettu kuolleet ja ne henkilöt jotka ovat töissä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

MOL : in sivut on jonkinlainen puolueeton mittari kuvaamaan vapaiden työpaikkojen määrää.

Suomessa osaavaa työntekijää odottaa nyt n. 15.500 vapaata työpaikkaa. Osassa haetaan toki varmaan montaa työntekijää. Tuo vapaiden paikkojen määrä on pysynyt jo monta vuotta tuolla tasolla. +- muutama tuhat. Paikkojen laadusta voidaan olla myös montaa mieltä.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/

Samaan aikaan toisaalla. Ruotsissa on yli 100 tuhatta työpaikkaa auki. Noita paikkoja alla olevan linkin kautta kun tutkii, niin huomaa, että monella alalla on oikea työvoimapula, ei pelkkä ns. halpatyövoimapula.

https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokand...

Hallituksen toimet ovat Suomessa kohdistuneet muihin asioihin kuin työllistämiseen. Tai oikeastaan, ei haliitus työllistä ketään, mutta ei hallitus ole myöskään luonnut työnteolle sopivia puiteita, jos noihin viranomaisten omiin MOL : in lukuiin on uskominen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Työllisyyden/työttömyyden määritelmästä olisi syytä päästä yksimielisyyteen. En kylläkään tiedä miten.

Palkkasumma on kasvanut, joten työllisyys on kyllä kohonnut ainakin hieman:

"
Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli elo-lokakuussa 2,7 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Pelkästään lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 3,1 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten elo-lokakuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,1 prosenttia.
"

http://www.stat.fi/til/ktps/2017/10/ktps_2017_10_2...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Itse katsoisin että työlliseksi pitäisi katsoa henkilö jonka tuloista yli puolet muodostuu työ- ja yrittäjätulosta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuossa olisi ideaa!

Verottaja voisi ilmoittaa ko. lukeman vuosittain.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työttömyysprosentti jopa 18,8 – Nämä ovat Suomen 5 synkintä työttömyyskuntaa
Uusi Suomi
27.12.2017

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

#6: "Työllisyysasteen laskennassa on se kummallisuus, että yksi tunti työtä viikossa riittää tekemään ko tilastossa työttömästä työllisen. Eli olemalla edelleen työtön työnhakija, mutta tekemällä jotain tuon verran ollaan yhtäkkiä työllisiä."

Juuri näin! Itse olen antanut aikaisemminkin hallitukselle ilmaisen neuvon, jolla saavutetaan paljon suurempikin työllisyys kuin 72 % eli Tilastokeskus velvoitetaan palkkaamaan kaikki työttömät tunniksi viikossa ja tehtävänä olisi tilastojen siivous, johon varmasti kaikki kykenevät.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kansalaisaloite Kumotaan aktiivimalli paukahtaa juuri kohta 15 000 kannatusta.

Tässä blogissa puuttui se linkki:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos. Olen allekirjoittanut.

Henry

Jarkko Kainulainen

Ketä tämä tilaistoilla pelleily hyödyttää täyttä soopaa hallitukselle on ihan sama onko työttömiä 600000 vai 200000 niille on tärkeää vain saada papirilla näyttämään että 72%:n lupaus täyttyy sitten ne on niin aaseja että luulevat kansalaisten olevan vielä aasimpeja ja nielevän tämä sipilän sairaan ajakatuksen mutta kansalaiset eivät ole niin aaseja kuin on sipilän hallitus.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Vippaskonsteilla tilastoja fiksataan tämän hallituksen toimesta ja työttömiä kurittamalla yritetään luoda työpaikkoja?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pitäisi myös julkaista kuukausittain tilasto, jossa kerrotaan kuinka moni on saanut karenssia.
Nythän on tilanne sellainen, että jos joku ei ymmärrä jotain juttua, esim. olematonta lakia, hänelle määrättään karenssi ja hän ei enää olekaan työtön!! (Kokemusta on.)

Henry

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@19. Tuo on totta, pitäisi sekin puolityötön-sanan lisäksi lanseerata tilastoihin.

Siksi työtön ei voi valita opintoja tai kursseja mihin tahtoo, koska niissä sattuu olemaan rahat leikattu ja ei ole rahaa antaa paikkoja ja sitten vielä työstä ei voi sopimalla tehdä vaan sen päättää ne TE-keskukset ja käskevät.

kolmekymppiä kuukaudessa ei minua paljoa kirpaise yksinasuvana kuin sen, että pitäisi ehkä repiä mobiilinetti pois puhelimestani sekä liittymästäni. Tämä leikkuri koskee eniten perhemuotoja, joissa on eniten työttömiä.

Uskon enemmän, että moni ei tullut päätettäessä ajatelleeksi, että jos pakotetaan johonkin paikkaan, niin siinä matkakulut saattavat olla korkeammat kuin tuon 30 euroa kuukaudessa. Tai sitten, että oma etu ensin äänestysnapilla ja voivotellaan jälkeenpäin niin kuin Lindström oli äänestänyt vastoin omia puheitaan ja yritti selittää, että yhteiset sovitut päätökset ratkaisevat ei niinkään äänestysnappi.

Kuka tuollaista uskoo? Siniset kun ei olisi pitänyt hyväksyttää (ei ollut puolue alunperin) eduskuntaan ja vieläpä ministeriaitioon, niin äänestystulos olisi ollut hylsy.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

No nythän sen media selvitti että Timonen yritti kusettaa. Toivottavasti jaksavat jatkossakin harjoittaa tuota faktantarkastusta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238055-vaara-seli...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@21. Millä tavoin yritti kusettaa? Toi vain esimerkin esiin. Tässä oli tarkoitus tuoda, että tilastointia voidaan lukea monella tavoin mutta siten, että tilastokeskus on jollain tavalla virallinen ja puolueellinen ja melko varmasti virheitä löytyy.

Selitäpä yksi asia, yksi tunti työtä ja työtön lasketaan työlliseksi. Sama asia koskee muitakin asioita mutta entäpä karenssi, mihin heidät laitetaan tilastoihin?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Esitti hatusta vedettyä ja äärimmäisen kaukaa haettua spekulaatiota viranomaisen tilastoista sen perään kun ehti epäillä tilastojen oikeellisuutta.

Se että viranomainen olisi muuttanut tilastointitapaa noin radikaalisti kenellekään kertomatta ei ole kovin todennäköistä. Silti tuota alettiin jakaa netissä "faktana".

Ilman mediaa tuo olisi tälläkin kertaa jäänyt elämään timosfanien mieliin ja vaikuttanut esimerkiksi mahdollisesti vaalien tuloksiin.

Timonen olisi itsekin voinut soittaa tilastokeskukseen ennen kuin keksi ruveta vetämään hatusta aivan absurdeja tarinoita ja esittää niitä vaihtoehtoisina faktoina.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #23

@23. Sinä puhut tyhjää puhetta. Yritä esittää tosiasioita? Mitä jos ottaisit vähän muutaman kuukauden tauon ja opettelisit hieman ihmisyydestä ja vääristelevistä tilastoista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pylkkösellä on ihan omat tilastot.

Toimituksen poiminnat