Henri Aitakari Mahdollisen maailman suuntaviivoja

Miksei IPU sitten tee mitään?

Tämä on jatkoa aiemmalle kirjoitukselleni, jossa kyseltiin, mitä IPU sitten haluaa. Kun siihen vastaa, esitetään usein jatkokysymys: Miksei IPU sitten tee mitään?

Kysymys on ymmärrettävä, mutta samalla aliarvioiva. Kyllä IPU tekee sen, minkä kykenee. Asiassa vain on muutama ongelma, jos meitä verrataan eduskuntapuolueisiin. Olemme täysin valtiollisen tuen ulkopuolella. Puoluetukea jaetaan vuosittain eduskuntapuolueille yhteensä n. 30 miljoonaa euroa. Meille eduskunnan ulkopuolisille puolueille jaetaan 0 euroa. Tästä seuraa, että IPU:lla ei ole YHTÄÄN palkattua työntekijää organisaatiossaan. Näen aina punaista, kun talkoovoimin pyöriviä organisaatioita arvostellaan. ”Ette näy missään, kukaan ei tunne teitä, miksette tee enemmän asian eteen?”

Toki lainmuutoksen jälkeen eduskunnan ulkopuolisilla puolueillakin on "mahdollisuus" saada puoluetukea. Se vaatii 2 %:n kannatuksen eduskuntavaaleissa. Tämä merkitsee käytännössä samaa kuin kansanedustajan läpimeno vaaleissa, joten lakimuutos on pelkkää kosmetiikkaa ja sanahelinää.

Ainoat varat, joita meillä on käytössämme, tulevat pienistä jäsen- ja tukimaksuista. Ilman niitä, emme pystyisi esim. vaalien aikana näkymään sitäkään vähää, mitä nyt pystymme. Olemme sentään saaneet aikaan vaalijulisteet niille varattuihin telineisiin. Niiden painattaminen vie käytännössä kaikki varamme. Kaiken suunnittelun olemme toteuttaneet omin voimin. Välillä onnistumme paremmin, välillä heikommin. Onnistuminen riippuu senhetkisestä tilanteestamme.

IPU:a syytetään (myös täällä US-blogissa) systemaattisesti putinistien puolueeksi. Jos asia todella olisi niin, että ajaisimme psykopaatti-Putinin etuja, meillä tuskin olisi minkäänlaisia rahoitusvaikeuksia. Itse en ole koskaan puhunut kenenkään sellaisen ipulaisen kanssa, jota voisin sanoa putinistiksi. IPU:ssa kun ei katsota hyvällä yhtäkään suurvaltajohtajaa. Siksi tuomitsemme liittoutumisen niin Venäjän, USA:n kuin Kiinankin kanssa. Suomella ei ole mitään syytä harjoitella hyökkäyssotaa USA:n sotilaiden kanssa, kuten nyt tapahtuu. Venäjän tai Kiinan kanssa Suomi ei ole tehnyt sotilaallista yhteistyötä, joten sen suhteen ei ole mitään tuomittavaa. Oikea putinistipuolue näkyisi taatusti vaalien aikaan kalliiden tv-mainosten ja massiivisen jakelukampanjan myötä. Joten heittäkää Venäjä- tai USA-mieliset trollit volttia ja arvostelkaa vaikka vaihtelun vuoksi maamme nykyjohtoa, joka on tuhoamassa viimeiset rippeet hyvinvointivaltiosta. IPU ei siitä ole vastuussa, eikä teidän henkilökohtaisista ongelmistanne.

Mutta onhan se tietysti kunnianosoitus IPU:lle, että huolimatta toistaiseksi alhaisista kannatusluvuistamme, muodostamme ilmeisen todellisen uhan valtaapitäville. Eihän tuota trollaamista muuten voi selittää.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat taas uusi mahdollisuus muuttaa politiikan suuntaa. IPU:n arvoilla on vahva kannatus kansalaisten keskuudessa. Jääkö IPU:n kannatus alhaiseksi vai saammeko äänivyöryn, riippuu äänestäjien valinnoista ja asenteista. Pientä puoluetta ei yleensä äänestetä sen takia, että äänen koetaan menevän "hukkaan". Itse en ole koskaan äänestänyt kokoomusta, keskustaa tai demareita, koska olen nähnyt, että niitä äänestämällä ääni menee kaikkein varmimmin hukkaan. Toivoisin, että äänestäjät muistelisivat erityisesti viimeisten parin vuosikymmenen aikana tehtyä politiikkaa ja tekisivät äänestyspäätöksensä sen perusteella, ihan aidosti järkisyin. Tällöin tapahtuisi demokraattinen vallankumous, nykyisten valtaapitävien pahin painajainen.

Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä(kään) ei näe IPUa vakavasti otettavana toimijana, jota kannattaisi lähteä rahoittamaan.

Mielestäni IPUn ainoa ansio on siinä, että se osaltaan hajoittaa änkyräkenttää ja pitää sen porukan poissa pahanteosta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mistäs muuten sinä tiedät mitä ja miten Venäjä näkee?

Juhani Vehmaskangas

"Olemme sentään saaneet aikaan vaalijulisteet niille varattuihin telineisiin."

Tuo lienee teillä usein talkootyötä?

Tämän päivän tilanteesta en tiedä mutta aiempien vuosien perusteella pitää tässä todeta, että ainakin Eurassa on tietääkseni ollut käytäntö, että kunta liimaa julisteet taustalevyihin, hoitaa sitten ne paikoilleen telineisiin, ja perii siitä maksun.

Tuota ei siis ainakaan Eurassa ole ollut mahdollisuus tehdä talkootyönä kuten kunnissa yleensä. Oikein ja kohtuullista?

Juhani Vehmaskangas
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Olin IPU:n ehdokkaana 2015 Tampereella. Oivalsin noihin aikoihin, että IPU on pohjoismaisen hyvinvoinnin ja hyvinvointivaltion puolella, kuten SDP oli joskus. Samoin oivalsin, että IPU on alkiolainen, kuten Keskusta oli joskus. Niin ikään oivalsin, että J.K.Paasikivi on ajatustemme ydintä ja arvostettu, mutta Kokoomukseen, tuohon puolueelta näyttävään kaverikapitalismin mafiaan, moinen laillisuusmies ei pääsisi, sillä eihän hyvien sotilaallisten kahinoiden ulkopuolelle sovi heittäytyä. Oivalsin myös, että IPU on hyvin vihreä, toisin kuin ydinvoimaakin tukemassa ollut Vihreä puolue, jota besserwisserimpää ryhmää saa hakemalla hakea.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oivalsin myös, että IPU on hyvin vihreä, toisin kuin ydinvoimaakin tukemassa ollut Vihreä puolue"

Mikä ongelma on ydinvoimassa?

Juhani Vehmaskangas

Niinpä. Mikä ongelma?
Etenkin kun otetaan huomioon se, että ydinvoimaa kuitenkin rakennetaan, ja tällä hetkellä ydinvoimalla tuotettua energiaa tuodaan Suomeen.

Kannattaako sitä ennemmin tuoda, ja jos niin mistä maailmankolkasta, vaiko tuottaa itse vakaan maaperän Suomessa?
-kenties tuottaa jopa vientiin.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari Vastaus kommenttiin #5

No, ydinvoimasta olisi syytä päästä eroon, kuten hiilivoimastakin. Ydinvoimaa on rakennettu Suomen Eurajoelle kuin Iisakin kirkkoa. Kustannusten piti olla 3 mrd, nyt ne ovat jo 9 mrd. Valmista piti tulla 2009, nyt hyvässä tapauksessa valmista tulee 2019. Kyllä on halpaa! Ydinvoima on vain ongelmien siirtämistä tuleville sukupolville, joille on meidän jäljiltämme jo ihan riittävästi ongelmia muutenkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Kustannusten piti olla 3 mrd, nyt ne ovat jo 9 mrd."

Ranskan valtio maksaa sopimuksen ylittävän hinnan, tästä on välimiesoikeuden päätös. Yksi viivästys ei vaikuta ydinvoiman kokonaistalouteen, edullisin sähköntuotantomuoto kun vesivoimaa ei enää voi rakentaa.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #7

Olen kanssasi samaa mieltä. Kannatan ydinvoimasta luopumista. Mutta näen kuitenkin asian myös siten, että kun ydinvoimaa maailmassa kuitenkin rakennetaan niin Suomi on yksi turvallisimmista maista kaikin puolin mihin sitä voidaan rakentaa.

Vaikutukset kun helposti ulottuvat Suomeenkin vaikka voimala sitten posahtaisi Venäjällä tai Japanissa, tai Kiinassa. Tulevaisuudessa sähkön siirto varmasti toimiikin laajemmin ja paremmin.

Suomi taitaa tällä hetkellä olla ainoa maa jolla on myös jonkinlaisia valmiuksia jätteen loppusijoittamiseen - onko tuo suunniteltu loppusijoitustapa sitten hyvä ja järkevä, vai pitäisikö kaikki maailman säteilevä jäte pyrkiä sijoittamaan vaikkapa valmiiksi saastuneen Tshernobylin alueelle?

* * *

Täydennän vielä sen verran, että totean, että tuon Olkiluoto kolmosen rakentamista kun valmisteltiin niin kaikki ei mennyt ihan pykälien mukaan. Muistaakseni tuosta joskus olen täälläkin kirjoittanut.

Juha Hämäläinen

Kerro nyt Jouni Herra Aitakarille, että IPUlle tarjottiin mahdollisuutta tuon "rahoitusongelman" ratkaisuun ja TODELLISEEN erottumiseen mitättömyyksien joukosta jo 2015 vaaleissa.

Ei vaan kelvannut ja asia jäi muutaman piirin väkästelyksi.

Kerro Jouni, Minulla on edelleenkin paskanmaku suussa tästä touhusta

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Mikset itse kerro, Hämäläinen, kun tunnut tietävän. Tulin mukaan vasta 2015 ek-vaalien jälkeen. Edeltävistä vaiheista en aina ole kovin hyvin perillä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Parahin Juha, tarvitsemme *itsenäisen keskuspankin, joka laskee liikkeelle kelluvan valuutan (Ruotsissa on tässä suhteessa toimittu viisaasti ja Tanskassa vain puolittain niin viisaasti, koska sen itsenäisen keskuspankin liikkeelle laskema kruunu on sidottu euron kurssiin).

Perustulo (ei Vihreän puolueen 560 euroa/kk vaan IPU:n malli: porrastettu perustulo, suuruus peruselannon takaamiseksi realistiset noin 1000 euroa/kk ja pk-seudun kuten suurten kaupunkiseutujen kallis asuminen huomioitava erikseen, IPU:n malli alentaa työllistymisen kuin myös työllistämisen kynnystä). Tulojen noustessa riittävästi porrastettu perustulo minimoituu ja lopulta nollautuu, joten sitä ei makseta kaikille. Perustulo on kuitenkin mahdollinen ainoastaan omassa valuutassa, joten Ruotsi ja kenties myös Tanska voisivat sen toteuttaa, mutta me jotka käytännössä lainaamme ulkomaanvaluutan tapaan meidän näkökulmastamme toimivan euron, se ei ole mahdollista. Siksi(kin) viikunbanlehtenä 2000 ihmiselle kokeiltavan oleva perustulo on pääetty haudata jo etukäteen ja tilalle lykätään (etenkin oikeistovoimin) brittiläisen mallin huonoja piirteitä korostavaa universal creditiä.

Juhaa kiitän (ja varmasti koko Pirkanmaan piirin mallia 2015) 2.0-mallista, joka olisi tehnyt tämän eduskunnan potentiaaliset IPU:n mandaatilla toimivat parlamentaarikot suoran kansanvallan välikappaleiksi, siltä osin, kuin olisimme voineet toteuttaa mallin ja sanmalla olisimme antaneet poliittista painetta toisille puolueille menetellä samoin. Nyt Liike nyt (joka koostuu jo nähdyistä ns. eliittiä edustavista ihmisistä eli katu-uskottavuutta ei ole) pyrkii suoran kansanvallan elementtejä hyödyntämällä saman suuntaiseen.

Juha, sinä tunnet tämän parhaiten, täydennä, bitte.

Totean, että ilman IPU:a (tai vastaavalla ohjelmalla toimivaa, sillä puolue, mikään puolue, ei ole itse tarkoitus) tämä valtakunta on vailla toivoa mielekkäästä tulevaisuudesta koko kansakunnalle, sen sivistykselle, taloudelle, kestävälle turvallisuudelle.

Totean myös, että 2015 puolueista IPU lisäsi absoluuttista äänimääräänsä neljänneksi eniten ja lisäsi myös suhteellista kannatustaan merkittävästi, mutta tämä ei (vielä) riittänyt.

*Omassa valuutassa Suomella ei olisi seuraavaa ongelmaa, adressin kirjoitin 19.5.2011:

Katainen ja Kiviniemi, toimien luvallisuus ja ministerivastuulaki
https://www.adressit.com/katainen_ja_kiviniemi_toi...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kerran vastailin vaalikoneen kysymyksiin mitä mieltä olen mistäkin asiasta.
Kone osoitti että IPU vastaa parhaiten minun arvojani. Arvelin että ahaa, tässähän on kunnon puolue.

Samanaikaisesti jouduin oikomaan näillä palstoilla putinistien valheita. Päävastustaja oli Ilkka jonka huomasin kuuluvan IPUn hallitukseen. Sitten vasta tajusin että IPU on asettunut "psykopaatti-Putinin" äänitorveksi Suomessa.

Ei Putin ole tyhmä, ei hän kelle tahansa kumartelijalle rupea vähiä rahojaan jakelemaan. Kumartelijathan voivat omien etujensa takia loikata kuten sitten Ilkka tekikin.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Kuten tuossa jutussa kerroin, ei IPU ole sen enempää Venäjän kuin minkään muunkaan suurvalla äänitorvi. Parempi kun ei kumarrella mihinkään suuntaan. Tosin sinun kanssasi keskustelu on hankalaa, Mirala, kun olet mitä ilmeisimmin sitä mieltä, että yli 80 % suomalaisista on putinisteja, kun eivät halua Natoon.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HA: "IPU:n arvoilla on vahva kannatus kansalaisten keskuudessa. Jääkö IPU:n kannatus alhaiseksi vai saammeko äänivyöryn, riippuu äänestäjien valinnoista ja asenteista."

Toistan sanasi, koska tämä on se keskeinen tekijä: IPU:n arvoilla on vahva kannatus kansalaisten keskuudessa. Vaalit ylipäätään onnistuvat, jos äänestysaktiivisuus on korkea tai kohtuullisen korkea: pidän selviönä, että että se suurin eli nukkuvat herätessään äänestää jotakin aivan muuta kuin vahingollista kolmiota Kokoomus-Keskusta-SDP (omissa silmissäni Kokoomus on vahingollisin, sitten Keskusta ja siedettävin SDP), joskin he tuskin äänestävät myöskään linjaa Vihreät, KD, PS, RKP - vaan kenties Vasemmistoa (joitakin terveitäkin piirteitä siellä havaitsen). Miksi sitten nukkua? Välinpitämättömyyttä, muut kanavat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen koetaan toimivampina ja suorempina, pettymys puolue- ja ryhmäkurin puolueisiin eli jokaiseen eduskunnassa tällä hetkellä vaikuttavaan ryhmään.

Saamme nukkumasta heränneistä kuin myös nykyisiä eduskunnassa olevia puolueita tähän asti äänestäneistä mutta pettyneistä kannattajia, jos saamme sanomamme näkyviin. Jääkiekkotermein mahdollisuutemme pienellä budjetilla ovat kuin Suomi joka voittaa parhaimmillaan Kanadan, mutta huonoimmillaan floppi, jollaisia jääkiekon MM-kisoissa olemme kokeneet.

IPU:n ohjelma on riittävän selkeä ja tarpeen mukaan myös yksityiskohtainen (jotta äänestäjä ei osta sikaa säkissä), se on kokonaisvaltainen ja perustuu selkeään ideaan. Koska arvomme ovat laajalti lähellä suomalaisten sydäntä, olemme myös vaarallisia, näinkin pienenä.

Henri, miten aktivoida ihmiset ei vain piiri- vaan (ainakin suurissa) kunnissa kuntakohtaisesti toimijoiksi? Tehokas jalkatyö eduskuntavaaleissa korvaa paljossa budjetin puutteita ja tekee sen jopa paremmin, koska silloin näkyy, että tätä ei tehdä turvatusti rahasta (ja pahasta) vaan siksi, että tarkoitus on oikeasti korjata Suomea ja suomalaisten oloja. Totean lyhyesti käytännön esimerkin kautta, että IPU:n perustulomallilla ja myös aloittavien sekä pienyrittäjien alv-vapautuksella tiettyyn rajaan asti edustamme jotakin aivan päinvastaista kuin aktiivimalli. Jos hyvä kansalaisille kelpaa, silloin kelpaa nimenomaan IPU.

Toimituksen poiminnat