Henri Aitakari Mahdollisen maailman suuntaviivoja

Eroon uusliberalismista ja sen edunvalvojista

Uusliberalistinen talouspuhe on vallannut niin tiedotusvälineet kuin arkisen sanankäytön. Yleisesti puhutaan ”markkinoiden vapauttamisesta”, ”julkisen sektorin sopeuttamisesta” ja ”talouskasvun välttämättömyydestä”. Tällaisesta puhetavasta pitää päästä eroon, samoin koko uusliberalismista talouspolitiikassa. Uusliberalismi joutaa romukoppaan. Ihminen ja ympäristö on otettava politiikan keskiöön.

Markkinat eivät todellakaan tarvitse vapauttamista, vaan tiukkaa valtion sääntelyä, jotta voidaan toteuttaa oikeudenmukainen ja ympäristön kannalta suotuisa yhteiskunta. Julkisella sektorilla tarvittaisiin enemmän työntekijöitä, ei jatkuvaa tehostamista tai kikyilyä. Tarvitsemme vahvan julkisen sektorin turvaamaan työpaikkoja, jotka alati vähenevät yksityiseltä sektorilta. Talouskasvu ei myöskään ole välttämätöntä muussa kuin nykyisessä talousjärjestelmässämme, josta tulisi pyrkiä eroon. Taloutemme perustuu ahneuteen ja jatkuvaan velanottoon niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Tällä järjestelmällä on kaiken lisäksi pyhimyksen sädekehä päänsä päällä, vaikka järjestelmä itsessään on täysin sairas, ja se tulisi korvata tyystin toisenlaisella.

Nyt vaalien alla puhutaan paljon ympäristön tilasta, ja hyvä niin. Silti ei samaan aikaan nähdä mitään ongelmaa EU-jäsenyydessä, joka takaa ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääomien vapaan liikkuvuuden ja merkitsee täten valtavaa rasitusta maapallolle, kuten kaikenlaiset vapaakaupan edunvalvontasopimukset ja jatkuvan talouskasvun tavoittelukin. Siksi en voi pitää EU-myönteisyyttä enää edes sinisilmäisenä hyväuskoisuutena, vaan pelkästään vastenmielisenä tekopyhyytenä.

Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HA: "Yleisesti puhutaan ”markkinoiden vapauttamisesta”, ”julkisen sektorin sopeuttamisesta” ja ”talouskasvun välttämättömyydestä”."

Tuo on liiankin totta ja on erikseen nähtävä vaivaa, että ei totu kaikkialta tunkevaan uusliberalistiseen sanankäyttöön. Kun sitä toistetaan toistamasta päästyään, se alkaa kuulostaa vähitellen miltei normaalilta eikä siihen enää kiinnitä niin paljon huomiota. Kuin kalan väsyttämistä.

Terveisin,

IPU:n ehdokas numero 75, eduskuntavaalit 2015, Pirkanmaan piiri

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...Julkisella sektorilla tarvittaisiin enemmän työntekijöitä...".
Muuallakin tarvitaan, mutta lisäystä ei saa hoitaa niin, että lisäykset ja nykyiset korvataan muualta tuodulla halpatyövoimalla.

Nytkin Turku-Pori seudulla on median mukaan tuhat laivanrakentajaa työttömänä, mutta silti valitetaan "työvoimapulasta". Oma väki jää kortistoon ja halpatyövoima saa niin pientä liksaa, ettei sillä elä. Veronmaksajat sitten joutuvat maksamaan lisää. Kalliiksi tulee halpatyövoima ja veronkierto päälle.

Paljon siteerattu lause "Yrityksen velvollisuus on tuottaa voittoa" pitäisi korvata asenteella "Yrityksen velvollisuus on hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteensa".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nytkin Turku-Pori seudulla on median mukaan tuhat laivanrakentajaa työttömänä, mutta silti valitetaan "työvoimapulasta"."

Tähän probleemaan voi olla monta seilitystä, mutta mieleen tulee nyt heti kaksi.

1) Tarjottu työ ei kelpaa työttömälle. Työttömälläkin on oikeus valita työpaikkansa.

2) Tarjottu työvoima ei kelpaa työnantajalle. Työnantajalla on oikeus valita työvoimansa.

Miksi työvoima ja sen tarve eivät kohtaa ja miten tilanne voitaisiin ratkaista?

Mieleeni tulee ainakin kaksi ongelman ratkaisumahdollisuutta, niitä on varmasti paljon enemmän.

1) Työnantajan tulee jakaa työ monipuolisemmin, niin että eri tyyppiset työn hakijat voivat löytää itselleen sopivaa työtä.

2) Työntekijälle pitäisi olla mahdollista ja kannattavaa ottaa vastaan myös helpompia, yksinkertaisempia, vähemmän ammattitaitoa ja taitavuutta vaativia ja huonommin palkattuja työtehtäviä. Jos palkka on liian huono kohtuulliseen toimeentuloon, työntekijän toimeentulon parantamiseksi yhteiskunta voisi tulla vastaan esimerkiksi negatiivisen tuloveron menetelmin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Markkinat eivät todellakaan tarvitse vapauttamista, vaan tiukkaa valtion sääntelyä, jotta voidaan toteuttaa oikeudenmukainen ja ympäristön kannalta suotuisa yhteiskunta."

Markkinat on se voimavara mikä pyörittää tätä meidän yhteiskuntaa. Toki se on sellainen voima joka voi tehdä pahaa, yhtä hyvin kuin hyvää.

Valtakunnan päättäjien tehtävänä on valjastaa tämä voimavara, markkinat, tekemään hyvää ja estää sitä tekemästä pahaa.

Korruptio ja rahanpesu pitää kitkeä, samoin saastuttava ja luonnonvaroja kuluttava toiminta.

Markkinat pitää ohjata hyödyntämään kierrätystä ja uusiutuvaa energiaa. Se kehitys on nyt menossa ja näyttää siltä että markkinat sopeutuvat varsin mielellään tähän uuteen rooliinsa, se ei kuitenkaan tapahdu ilman että markkinat on valjastettu ja ohjattu toimimaan juuri sillä tavalla.

Mitä markkinoiden vapauteen tulee, niin ei ole syytä rajoittaa kilpailua tai voitontavoittelua, kunhan tavoitteet ja keinot on rajattu edellä esittämälläni tavalla ja huolehditaan siitä että laittomuudet estetään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tekstisi jälkeisenä päivänä ilmestynyt Jan Hurrin artikkeli kertoo, miten hatusta vedetyllä korkotekijällä on onnistuneesti peloteltu päättäjiä ja kansalaisia. "Kestävyysvaje" sisältyy suomi-uusliberalismi-suomi -sanakirjaan.

Jan Hurrin kommentti: Kestävyysvajeella pelottelu perustuukin suureen korkovedätykseen
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Toimituksen poiminnat