Henri Aitakari Mahdollisen maailman suuntaviivoja

Suomi tarvitsee verouudistuksen

Ensimmäinen ja tärkein verouudistus on veronkierron ja veroparatiisien lopettaminen. Taloustieteilijä Ha-Joon Changin mukaan veroparatiisit voitaisiin lopettaa yhdessä yössä, koska asia on kiinni vain poliittisesta tahdosta. Niin on moni muukin asia, joka on pielessä. Veronkierto on tullut merkittäväksi ongelmaksi pääomien liikkumisen vapauttamisen ja sääntelyn purkamisen myötä.

Suomen verotus pitäisi tehdä huomattavan paljon nykyistä yksinkertaisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Kaikkia henkilökohtaisia tuloja pitäisi verottaa samalla, progressiivisesti määräytyvällä veroprosentilla. Progressiota on merkittävästi vähennetty viimeisten vuosikymmenten aikana, minkä seurauksena myös verokertymä on vähentynyt merkittävästi ja sitä myötä hyvinvointiyhteiskuntaa on purettu. Myös yhteisövero voisi olla progressiivinen, yrityksen voiton suuruudesta riippuva.

Kaikesta tuotannosta pitäisi maksaa ns. sosiaalivakuutusvero, jolla korvattaisiin nykyiset eläke- ja muut sosiaalivakuutusmaksut. Näin ratkaisisimme ainakin osittain automaatioon ja työn vähenemiseen väistämättä liittyvän verotulojen vähenemisen ongelman. Tuotannosta siis maksettaisiin veroa riippumatta siitä, onko käytetty ihmis- vai kone/robottivoimaa. Näin toimien voitaisiin arvonlisäverovelvollisuuden rajaa nostaa selvästi nykyistä korkeammalle ja tukea pienyrittäjyyttä.

Tuotannon haitallisuus ihmiselle ja ympäristölle pitää olla vastaisuudessa yhä tärkeämpi arvonlisäveron tai valmisteveron peruste. Terveellisten elintarvikkeiden arvonlisävero voitaisiin poistaa kokonaan, jos samalla terveydelle haitallisten tuotteiden arvonlisäveroa korotettaisiin. Arvonlisäverotuksen lähtökohdaksi on otettava ensisijaisesti kansanterveys ja ympäristö, vasta toissijaisesti talous.

Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Verokertymä vähentynyt? Eikös viimevuosi ollut verotuottojen ennätysvuosi?

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Ehken ollut kovin täsmällinen. Tarkoitin progressiivista tuloverotusta, jonka osuus verokertymästä on laskenut n. 40 %:sta alle 20 %:iin.

Pekka Pylkkönen

Mitä merkitystä nimellisellä progressiolla on kun efektiivinen progressio syntyy verojen ja tulonsiirtojen yhteisvaikutuksesta?

Vaikka progressiivisen tuloveron osuus on pienentynyt, nettotuloerot ovat kuitenkin kaventuneet ja erityisesti tulonsiirtojen osuus pienituloisten tuloista on kasvanut rajusti pitkällä aikavälillä. Efektiivistä progressiota on siis kasvatettu verottamalla yhteensä kovempaa kaikkea ja räjäyttämällä tulonsiirtojen määrä pilviin. 30 vuotta sitten pienituloisimman desiilin tuloista 60% oli tulonsiirtoja ja nyt luku on jo 80%. Siinä missä suomalaisten palkka-, yrittäjä- ja pääomatulot ovat kasvaneet 25%, tulonsiirrot ovat kasvaneet 85%.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Suomesta puuttuu myös tulojen kokonaisverotus tulomuodosta riippumatta, tahtoo sanoa: ansiotuloverokannan ja pääomatuloverokannan yhdentäminen.

Toimituksen poiminnat